Heb je al voldoende rookmelders in huis?

14-10-2024
Verzekeringen

Voorkomen is beter dan genezen! Die kreet kennen we allemaal. Als assurantiekantoor komen we regelmatig met je in contact als het op genezen aankomt. Dan zorgen we zo goed mogelijk voor de afhandeling van je schade. Toch vinden wij voorkomen minstens net zo belangrijk. Weet je bijvoorbeeld dat je vanaf 1 juli 2022 verplicht bent om voldoende rookmelders in huis te hebben?

Sinds Corona en het vele thuiswerken is het aantal woningbranden fors gestegen. Een groot aantal daarvan had zelfs helaas een dodelijke afloop. Voor een betere veiligheid is het vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht dat iedere woning is voorzien van voldoende rookmelders. Maar wat is voldoende?

 

Voldoende is op iedere verdieping minimaal één rookmelder in de vluchtroute. In sommige gevallen is het echter verstandiger om er meer op te hangen, bijvoorbeeld als je kamers verhuurt. Om te controleren hoeveel rookmelders in je woning geïnstalleerd moeten worden hebben de brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting een handige website opgezet. https://rookmelders-website.webflow.io/

 

Let op! De verplichting geldt voor alle woningeigenaars. Ben je zelf eigenaar van de woning waar je woont, dan moet je zelf voor voldoende rookmelders zorgen. Huur je een woning, dan hoort de verhuurder te zorgen dat er voldoende rookmelders zijn.

 

Heb je geen of onvoldoende rookmelders, dan zou de gemeente waar je woont je een boete op kunnen leggen. Bovendien kan het gevolgen hebben voor de schadevergoeding door je verzekeraar in geval van schade door brand.